saffranstryffel


Numer nästan lika viktig som knäcken hemma hos oss. Ingen begriper varför, för den är så söt att man får ont i munnen (och automatiskt börjar cravea salt salt bacon) av den. Få är dom som lyckats få i sig fler än en åt gången, men på något vis tar de slut ändå. De är FANTASTISKA!


Ingredienser:

1 dl grädde
1 msk honung
1 gram saffran
250 gram vit choklad
30 gram osaltat smör
ev. 1 tsk cognac

Sockerrostad mandel:
4 dl flagad eller krossad mandel
1 dl florsocker
3 msk vatten

Garnering:
250 gram vit blockchoklad

Tillagning:

Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smör och sist ev. cognacen. Rör tryffeln slät.
Låt stelna i kylskåpet och klicka sedan med hjälp av en matsked ut bitar som rullas runda.

Mandeln..
Blanda mandel, florsocker och vatten och lägg på en plåt. Rosta i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg. Låt kallna.

Garnering..
Smält chokladen. Rulla tryffelkulorna i den avsvalnade chokladen (se till att temperera chokladen, och låt tryffeln bli rumsvarm innan du gör detta, annars blir det svårt. för att inte säga omöjligt. gott, förståss. men fult) och sedan i den sockerrostade mandeln. Låt kallna ordentligt i kylskåp..


Tycker man att det känns besvärligt med mandeln och den vita chokladen, eller om man har provat flera gånger redan och svurit så högt och illa att man fått flashbacks från somrarna i gissjö när man satt på trappen utanför huset och lyssnade till ens fina lilla far som stod mitt ute på sjön på fiskodlingen och spottade och svor såpass att fiskarna liksom tröck sig ner mot botten, så kan man givetvis nöja sig med att rulla dem i lite florsocker.

saffransskorpor




Ingredienser:
100 g smör
1 gram saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
råsocker


Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med mandeln och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).



ps. Jag har snott receptet från Leilas jul.

ps. AKTA er vad goda dom blir.

ps. gör förresten gärna tre(eller tolv)dubbel sats, dom tar slut hemskt fort.


Gör din egen glögg!



Detta behöver du:
Några flaskor

5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 pkt bakjäst

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk skalad ingefära ca 5 cm

1 kanelstång

1-2 pkt russin (2 pkt=500gr)

2,5 kg socker


Såhär ska du göra:

Blanda allt i en tiolitershink
(rör gärna ut jästen i lite svagdricka innan du blandar i den),
 
täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa sen upp på flaskor med hjälp av en hävert. Har du ingen hävert kan du sila och hälla över på petflaskor som du häller av ett par veckor senare.
Var hursomhelst jävligt noga med att inte få med bottensatsen (urk).

Värm och njut.



RSS 2.0