saffranstryffel
Numer nästan lika viktig som knäcken hemma hos oss. Ingen begriper varför, för den är så söt att man får ont i munnen (och automatiskt börjar cravea salt salt bacon) av den. Få är dom som lyckats få i sig fler än en åt gången, men på något vis tar de slut ändå. De är FANTASTISKA!
Ingredienser:
1 dl grädde
1 msk honung
1 gram saffran
250 gram vit choklad
30 gram osaltat smör
ev. 1 tsk cognac
Sockerrostad mandel:
4 dl flagad eller krossad mandel
1 dl florsocker
3 msk vatten
Garnering:
250 gram vit blockchoklad
Tillagning:
Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smör och sist ev. cognacen. Rör tryffeln slät.
Låt stelna i kylskåpet och klicka sedan med hjälp av en matsked ut bitar som rullas runda.
Mandeln..
Blanda mandel, florsocker och vatten och lägg på en plåt. Rosta i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg. Låt kallna.
Garnering..
Smält chokladen. Rulla tryffelkulorna i den avsvalnade chokladen (se till att temperera chokladen, och låt tryffeln bli rumsvarm innan du gör detta, annars blir det svårt. för att inte säga omöjligt. gott, förståss. men fult) och sedan i den sockerrostade mandeln. Låt kallna ordentligt i kylskåp..
Tycker man att det känns besvärligt med mandeln och den vita chokladen, eller om man har provat flera gånger redan och svurit så högt och illa att man fått flashbacks från somrarna i gissjö när man satt på trappen utanför huset och lyssnade till ens fina lilla far som stod mitt ute på sjön på fiskodlingen och spottade och svor såpass att fiskarna liksom tröck sig ner mot botten, så kan man givetvis nöja sig med att rulla dem i lite florsocker.
Kommentarer
Postat av: Mamman
OJ,OJ,OJ !!!! Du kan MÅLA med ord du !!!!!!
Postat av: lina
ja fy va mycket fint man lärde sig på den bron, lyssnandes till lilla pappa.
Trackback